Rätta mig om jag har fel men Riksbanken ökar styrräntan vilket leder till att folk betalar mer ränta på sina bolån vilket betyder att de inte längre har råd att konsumera vilket leder till att priserna sjunker vilket leder till att inflationen är inbromsad?

Och vinnarna i detta är storbankerna som täljer guld med smörkniv.

Det känns som att samma effekt borde gå att uppnå men med något medel där pengarna används till något nyttigt? Typ en inflationsskatt och sen stoppas pengarna in i välfärden eller något istället?

Eller missar jag någon aspekt som gör att det är oundvikligt att behöva stoppa mer och mer pengar i storbankernas fickor?

  • anamethatisnt@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    10
    ·
    1 year ago

    Riksbanken har stränga order om att fokusera på inflationsmålet och har inte särskilt bra verktyg för att nå målet. Ingves tjatade i över ett decennium om att saker behövde förändras. Han försökte även bromsa räntesänkningarna för att han såg problem med hushållens lån. Hela finanssverige var på honom i medierna kändes det som. Bifogar lite länkar.

    Ett par artiklar som visar på hur Ingves försökte kämpa emot:

    SEB noterar bland annat ett ökat tryck på Riksbanken från experter, politiker och näringslivsföreträdare som vill ha en räntesänkning.

    https://www.privataaffarer.se/alla-nyheter/nyheter/okad-press-pa-ingves/ Publicerad: 5 september 2012, 14:47

    Enligt Stefan Ingves borde det ligga i bankernas eget intresse att se till att utvecklingen bromsas, men om inget händer kan det bli aktuellt för myndigheter att ingripa.

    ”Ett slags minimum, om jag skulle tänka högt, är att lån ska amorteras”, sade han.

    https://www.privataaffarer.se/privatekonomi/bostad/ingves-vill-ha-battre-amorteringskultur/ Publicerad: 7 mars 2013, 10:35

    En artikel från DI:

    Han konstaterar att Riksbanken, trots sitt ansvar för den finansiella stabiliteten, inte har befogenheter att själv agera med riktade åtgärder mot hushållens skuldsättning.

    ”Därför har vi gång på gång gått igenom vad som borde göras. Men Riksbanken kan inte sköta alla problem i svensk ekonomi”, dundrade riksbankschefen.

    Riksbanken efterlyser sedan tidigare skatteförändringar som ”gör det dyrare att låna eller dyrare att bo”, liksom ”en översyn av hur vi hanterar bostadspolitiken eftersom utbudet är för litet” samt riktade åtgärder som till exempel ett skuldkvotstak, förklarade Stefan Ingves.

    https://www.di.se/nyheter/ingves-rasar-mot-politisk-ovilja/ Publicerad: 21 december 2016, 14:12

    Ingves underlag för ett tal från förra året:

    Penningpolitik och finansiell stabilitet är nära sammankopplade och penningpoliti- ken är mer effektiv om den kombineras med en verkningsfull makrotillsyn. Det penningpolitiska ramverket bör därför modifieras på två områden:

    Makrotillsynen behöver en hög grad av oberoende för att vara verknings- full. Vissa av makrotillsynsverktygen som till exempel den kontracykliska kapitalbufferten bör därför ligga hos Riksbanken. Detta skulle också un- derlätta koordineringen mellan penningpolitiken och makrotillsynen, samt minska riskerna för finansiell dominans

    Finansiell stabilitet bör ha en viss vikt i de penningpolitiska besluten. Ut- över prisstabilitet bör Riksbanken sätta en viss vikt vid finansiell stabilitet och den ekonomiska utvecklingen i de penningpolitiska besluten, det vill säga finansiell stabilitet bör vara ett argument i Riksbankens målfunktion.

    https://www.riksbank.se/globalassets/media/tal/svenska/ingves/2022/ingves-inflationsmal-i-snart-30-ar-ett-robust-ramverk-for-alla-tider.pdf 2022-05-31