• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      kosmopolska at 2023-10-27 12:12:27+00:00 ID: k6o693c


      Hen är avlönad av deras motpart Svenskt Näringsliv. (Där jag antar att Klarna inte velat bli medlemmar)

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      KingBob3922 at 2023-10-27 14:37:36+00:00 ID: k6oq8vb


      Jag är inte OP, men på de ställen jag har varit har facket gjort sig till åtlöje. IF Metall främst. Bråkar om minsta millimeter bara för bråkandets skull och att den ledning jag haft med att göra verkade mer benägna att “vinna” argumentationen mot att faktiskt göra det bättre för sina medlemmar.

      Jag jobbade på en fabrik som kollektivanställd för cirka 10 år sedan. Trots att vi var en fabrik som skulle producera efter takt med linjeproduktion så hade vi flextid, vilket är helt orimligt. Alla som kan något om produktion vet att ifall man har lina så är det fasta tider som gäller. Linan antingen går, eller så står den still.

      Men vi hade flex, tro det eller ej, och linan gick på halvkapacitet mellan 06-09 och mellan 15-18. När företaget efter alldeles för länge insåg att det här inte funkar så ville de ta bort flextid för oss anställda, vilket är rimligt. Vi hade redan riktigt bra lokala villkor ändå.

      Sveriges Ingenjörer och Unionen vek sig direkt, trots att tjänstemännen egentligen kunde fått behålla fle, men de insåg att det inte var värt att bråka. Flextiden var inget att gå till graven med, men IF Metall gav sig fan inte. Det slet med näbbar och klor, helt sjukt faktiskt.

      Det var lågstadienivå från IF Metall. Och iom att de inte ville ge med sig något så sa företaget bara upp sitt lokala avtal. Massvis med förmåner bara försvann för oss. För att IF Metall ville bråka “bara för att”.

      Så trots att jag tycker kollektivavtal är nödvändiga, och facken som helhet är bra, så är jag synnerligen tveksam till IF Metall. Skumt fack.