• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Evignity at 2023-10-12 21:12:06+00:00 ID: k4m90ne


    Jurist här, kan nämna att detta är omöjligt om inte

    För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten.

    Och därtill två tredjedelar av riksdagen röstar för det, båda gångerna.

    Så du skulle behöva både S+M+SD+x i två val att rösta för det. Något jag tror är omöjligt. Sveriges juridik har många problem men skydd av rättigheter är inte en av dem, där är det jävligt svårt att göra som i USA. Våra juridiska instanser är kompetenta och gedigna, att någon nämndeman är efterbliven är inte alltid ett problem pga. deras dåliga domar överklagas oftast och görs om görs rätt.

    Det skulle bli kalabalik om ett sådanthär förslag kom till start, kommissionen skulle såga den, varje juridisk aktör skulle såga den, du skulle ha varje professor i nyheterna prata om hur otroligt efterblivet detta skulle vara etc.

    Det finns ändringar och problem vi måste bemöta, t.ex. att vi inte kan deportera folk som förtjänar det pga. risk för tortyr etc. där de får gå runt fritt fasten de är en rikssäkerhetsbrist etc. men detta är inte svaret på frågan. Vi vill inte ha ett Gutamanobay. Idioter som jåkesson tror alltid de skulle aldrig lida av dessa beslut men ironiskt nog är det ofta enablers av polisstater som oftast sedan blivit fängslade.

    Mänskliga rättigheter måste gälla absolut, även för asen vi hatar, för vad fan är poängen om du bara applicerar dem på folk du gillar?

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      forntonio at 2023-10-12 22:07:46+00:00 ID: k4mhn89


      Det måste inte vara 2/3 majoritet. Vet inte varför folk påstår det.

      Edit: hittade så det är ett förslag men idag stämmer det alltså inte.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Seroseros at 2023-10-12 22:12:55+00:00 ID: k4mielq


      Ändringen av tryckfrihetsförordningen slank ju förbi två regeringar, för att inte tala om i princip hela svenska folket.