Trafikverket föreslår lånefinansiering för att så snabbt som möjligt kunna höja kapaciteten på Malmbanan. Men regeringen skyndar långsamt.

De stora industrisatsningarna i norra Sverige har drivit upp behovet av investeringar i järnvägen på regeringens prioriteringslista.

Trafikverket har i sin rapport till regeringen föreslagit lånefinansiering som det bästa sättet för att kunna tidigarelägga flera projekt som ses som kritiska för att uppfylla kapaciteten som efterfrågas.

Något omedelbart svar från regeringen kan man dock inte förvänta sig.

– Jag tror att regeringen behöver lite mer tid innan man sätter ner foten. Men det finns en ambition att komma med besked så fort som möjligt, säger Maria Stockhaus, moderaternas trafikpolitiske talesperson.

”Vårt ansvar att inte skapa hinder”

I sin rapport föreslår Trafikverket en tidigareläggning av kapacitetshöjande åtgärder längs sträckan Luleå–Kiruna, byggandet av dubbelspår mellan Luleå och Boden samt Norrbotniabanan i sin helhet.

Ärendet ligger hos regeringen som ska fatta beslut om lånefinansieringen.

– Jag ser det som ett ganska stort ansvar för oss politiskt att se till att vi inte utgör ett hinder för den utvecklingen som pågår. Det tycker jag är jätteviktigt, säger Stockhaus.

Enligt Trafikverket skulle ett klartecken från regeringen inom kommande månader innebära att man kan färdigställa dubbelspåret mellan Boden och Luleå till 2033 – om inte kommer arbetet inte ens inledas innan dess.

I klippet hör du mer om finansiering av järnvägsprojekten i Norrbotten.

  • FoxM
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    8 months ago

    Tyvärr har det skett nedskärningar inom järnvägstransport och en ökad satsning på biltransporter. Även om det i sig kan verka fördelaktigt, tror jag att för att uppnå klimatmålen krävs ytterligare investeringar i tågtrafiken