Intressant artikel om angreppen mot kultur- och historieminnen i Gaza. Citerar ur inledningen:

Sedan Israel påbörjade sina bombningar av Gaza har otaliga skatter ur det palestinska kulturarvet skadats eller förstörts. Som så mycket annat i den belägrade enklaven har ovärderliga och älskade landmärken som tillhör vårt folks historia – arkeologiska platser, tusenåriga religiösa bygglämningar och arkeologiska museer – lagts i ruiner.

Kulturarv är en grundläggande del av en nations identitet och bär på en enorm symbolisk betydelse, som skyddas av otaliga internationella konventioner, avtal och organisationer. Ändå uppvisar Israels förödelse av Gaza, som nu är inne på sin femte månad, en hjärtlös likgiltighet inför områdets rika, tusenåriga historia och dess lämningar – till den grad att det kan röra sig om kulturellt folkmord.

Forskare försöker desperat katalogisera de här platserna och dokumentera deras nuvarande tillstånd, men hinner inte hålla jämna steg med den pågående slakten. Och även om förlusterna av mänskligt liv är den största tragedin i varje krig, uppnår Israels förstörelse av Gaza i stort sett samma mål: utplåningen av det palestinska folket. Många av de som intervjuas i den här artikeln menar att det är just därför som de här platserna har utsetts till måltavlor.