Högern däremot gillar inte hyresrätter:

Högerpartiernas motstånd mot hyresrätter märks i storstäderna: Sedan millennieskiftet har över 30 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter av borgerliga majoriteter i Stockholm. När borgarna styrde Göteborg rev de upp planer på att bygga tusentals nya hyresrätter samtidigt som de försökte ombilda 10 000 hyresrätter, vilket vi satte stopp för. I Malmö säljs stadens mark ut på löpande band till privata byggherrar för att bygga bostadsrätter.

När högerpartierna tog över regeringsmakten satte de direkt käppar i hjulet för hyresrätter genom att ta bort de statliga stöd som gjort det möjligt att bygga hyresrätter.

Förra året såg vi hur byggandet halverades jämfört med året innan och sedan dess har det fortsatt rasa. Både fack och branschorganisationer menar på att det råder kris i byggbranschen och att de inte sett något liknande sedan 90-talskrisen.

Samtidigt som anställda i hela byggsektorn sägs upp väljer högerregeringen att gå vidare med nedskärningar i a-kassan. Det är ett hån inte bara mot arbetslösa till följd av byggkrisen utan mot hyresgäster i stort som ofta har mindre ekonomiska marginaler och drabbas hårdare vid arbetslöshet än de som äger sitt boende.

Vilka är de bästa politiska förslagen för att tillhandahålla bostäder som arbetare, ungdomar, studenter, pensionärer, sjukförsäkrade och ja, helt enkelt alla, kan ha råd med?

  • Susanne@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    3 months ago

    Där är det nog Vänsterpartiet som vinner. inte ens socialdemokraterna verkar veta vad de vill i frågan. De vill iofs starta upp nybyggnationen av bostäder igen men jag tror inte att just hyresrätter är prio 1- För ( S ) är det viktigt att fler bostäder byggs. Även om det är fina och dyra villaområden som byggs.